Interakcija – međunarodni studentski filmski kamp

PRVIH 15 GODINA

Nezavisni filmski centar „Filmart“, od 2006. realizuje Međunarodni studentski filmski kamp „Interakcija“, u okviru kojeg studenti filmskih škola iz celog sveta, tokom tronedeljnog boravka u zapadnom delu Srbije, snimaju dokumentarne filmove na određenu temu.

Od 2011. realizuje se i Međunarodni masterklas dokumentarnog filma „Interdoc“, namenjen mladim filmskim stvaraocima. Dosadašnji predavači na masterklasu bili su Želimir Žilnik, Dragan Elčić, Mila Turajlić, Mladen Matičević, Vladimir Perović i Nebojša Slijepčević.

Do sada je u kampu učestvovalo 249 polaznika iz 56 zemalja. Snimljeno je 50 dokumentarnih filmova, od kojih je 11 osvojilo 20 nagrada na filmskim festivalima širom sveta.

Prethodnih godina na Martovskom festivalu prikazano je 12 filmova snimljenih tokom kampa, a dva filma su i nagrađena. Na 66. Martovskom festivalu, Filmartu je dodeljena diploma za „izuzetnu selekciju filmova koji svojim umetničkim kvalitetom doprinose festivalu“.

„Filmart“ nastoji da afirmiše filmsko stvaralaštvo mladih, a posebno da podstakne razvoj i produkciju dokumentarnog filma kod studenata filmskih škola. 

Kamp se realizuje uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, Filmskog centra Srbije, Grada Čačka, Opštine Ivanjica, Cinnamon Films-a i drugih partnera. 

www.film-art.org


Ringišpil

Požega, 2014. | 15’

Režija: Luka Popadić, Srbija 

Entuzijastične bake pune života, iz srpskog pevačkog društva „Raspevane Požežanke“, sa nama dele svoju svakodnevicu. 

 

Nagrade: “Vilko Filač” za najbolju fotografiju na 8. “Kustendorf” festivalu, Srbija

Najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu kratkometražnog filma u Lođu, Poljska 

Nagrada žirija na 31. Filmskom festivalu u Herceg Novom, Crna Gora 

“Bronzana bubamara” na 3. Međunarodnom festivalu dokumentarnog turističkog i ekološkog filma “Srem film fest”, Srbija 

Najbolja  režija na 13. “Filmskom frontu” u Novom Sadu


 

HE – Helijum

Požega, 2008. | 8′

Režija: Giuseppe Schettino, Italija 

Mladi i rat, mladi i ljubav. Mladi koji ne mogu da pobegnu, ali ako bi i mogli, ne bi imali pojma kuda da odu. 

 

Nagrade: „Zlatna medalja Beograda“ za najbolji eksperimentalni film na 56. Beogradskom festivalu dokumentarnog i kratkometražnog filma, Srbija

Specijalna nagrada na 5. Međunarodnom filmskom festivalu „Asterfest“, Severna Makedonija

 


 

Dolina vladara

Užice, 2017. | 26’
Režija: Efim Graboy, Izrael 

Poetičan i metafizički pogled na svakodnevicu života koji se odvija u udaljenom staračkom domu na vrhu planine iznad Užica, koji predstavlja mesto najbliže raju. Ovo je priča o borbi između svetla i tame, između patnje i prihvatanja, života i smrti.

 

Nagrade:  „Filmska klapa“ za najbolji studentski dokumentarni film na 13. Međunarodnom filmskom festivalu „Prvi kadar“, BiH


 

Ukras sveta 

Čačak, 2015. | 14’

Režija: Stefan Krasić, Srbija 

Energija koju daju dva para blizanaca porodici Pečenković iz Preljine kod Čačka postaje vodilja kroz životni put.

 

Nagrada: „Zlatna plaketa Beograda“ za najbolji kratkometražni dokumentarni film na 63. Beogradskom festival dokumentarnog i kratkometražnog filma, Srbija