Masterklas “Pokretne slike u vremenu interneta, grupa i algoritama”

U okviru 67/68. Martovskog festivala biće održan onlajn masterklas “Pokretne slike u vremenu interneta, grupa i algoritama”, koji će voditi Lior Zalmanson umetnik novih medija, pozorišni i filmski pisac iz Izraela.

Ovaj masterklas će staviti akcenat na dve pojave koje imaju veliki uticaj na pokretne slike i svet video umetnosti. Prva je sve veća prisutnost algoritama mašinskog učenja i algoritama za stvaranje umetnosti, manipulaciju umetnošću, čak i kao predmeta umetničkog istraživanja. Druga pojava je veza između medijskih umetnosti i digitalnog rada, uključujući i grupno finansiranje i gig ekonomiju. Videćemo kako se u okviru tog fenomena javljaju nove mogućnosti za umetnike i kakav je odnos umetnika prema tradicionalnim konceptima autorstva, vlasništva, saradnje, kao i etike međusobnog odnosa između umetnika i učesnika.

Vođenje je otvoreno za sve zainteresovane, a link za pristup je OVDE.

Passcode: 363126

Moderator: Vladimir Šojat, autor i montažer.

 

Lior Zalmanson

Foto: Boris Giltburg

Istraživač, umetnik novih medija, pozorišni i filmski pisac čiji se radovi bave digitalnom kulturom. Njegov prvi pozorišni komad „Yingale“ je 2009. godine pobedio na festivalu u Haifi, a postavljen je na scenu u Beogradu pod nazivom „Malecki“. Njegov film „Operator“ je prikazan na festivalu „Tribeka“ 2016. godine. Lior je pokretač festivala digitalne umetnosti u Izraelu pod imenom „Print Screen Festival“. Radio je istraživanja na Univerzitetu Njujork i u muzeju Metropoliten. Trenutno je asistent na Univerzitetu Tel Aviv.