DokSrbija@Martovski

Filmske radionice DokSrbija@Martovski osmišljene su kao dvodnevni program u okviru ovogodišnjeg Martovskog festivala, tokom kojeg će učesnici imati priliku da se upoznaju sa aspektima kratkog i dokumentarnog filma o kojima će govoriti neki od najznačajnih savremenih filmskih autora kod nas i gosti iz inostranstva. Radionice će podrazumevati panel diskusije, case study panel i masterklas predavanja.

Zamišljene kao razmena znanja, iskustava i ideja, radionice su namenjene i mladim budućim filmskim autorima jednako kao i iskusnim filmskim profesionalcima iz oblasti kratkog i dokumentarnog filma. Program će biti održan onlajn, preko platforme Zoom. Broj učesnika je neograničen, a uz prijavu je potrebno poslati kratku biografiju. Prijave se šalju na na jovan.pantovic@martovski.rs i doksrbijamail@gmail.com

Link za pristup onlajn radionicama je OVDE.

Meeting ID: 824 0273 0327

Passcode: 897703

 

Prvi dan radionica, subota 24.04.2021. biće fokusiran na pitanja šta je to kratki film danas, gde je granica između dokumentaristike i fikcije, i završiće se panelom o upotrebi arhive i stvarnih likova i pojmova u fikciji, i fiktivnih u dokumentarnom.

1. Case Study filma “A sad se spušta veče” sa Majom Novaković, autorkom.

2. Masterklas Dejana Petrovića na temu kratkog dokumentarnog filma danas.

3. Panel o granici između dokumentaristike i fikcije: Želimir Žilnik, Vladan Petković i Ivan Jovanović.

Drugi dan, nedelja 25.04.2021. biće fokusiran na dugometražni dokumentarni film, saradnju producenta i reditelja, aktuelnosti sa festivala i iz sveta distribucije onlajn, ostvarivanju autorskih prava.
Predviđeni predavači i paneli drugog dana su:

1. Kakve sve vrste producenata postoje i koje su njihove uloge – uvod
Saradnja reditelja i producenata: Iva Plemić Divjak i Mladen Kovačević (Merry Christmas Yiwu), Dragana Jovović i Ognjen Glavonić (Teret)

2. Novosti festivalske distribucije, utisci sa premijera sa Salome Jashi (rediteljka, Taming the Garden, Sundance/Berlinale 2021) i Martom Popivodom (rediteljka, Pejzaži Otpora, IFFRotterdam 2021)

3. Razgovor sa predstavnikom UFUS – AFA o autorskim pravima filmskih autora i kako ih ostvariti u Srbiji
Miloš Škundrić i Miloš Ivanović, predstavnik UFUS-AFA

Panel diskusija sa Stefanom Gelineom, direktorom UFUS-AFA, o zaštiti i ostvarivanju prava filmskih autora, planirana za 25.04. u 15h, odlaže se usled nepredviđenih okolnosti, i biće održana naknadno.
Svi učesnici i javnost biće blagovremeno obavešteni o novom datumu i linku za ovaj panel.

 

DOKSRBIJA – Udruženje Dokumentarista Srbije je strukovno udruženje autora i producenata dokumentarnih filmova, sa sedištem u Beogradu, koje paralelno deluje na nivou kulturne politike i u okviru produkciono-organizacione baze, dajući potporu srpskim autorima i producentima autorskog dokumentanog filma, te ukupnom razvoju, produkciji i prikazivanju domaćih kreativnih dokumentaraca, u Srbiji i svetu.
Posebna pažnja poklanja se uspostavljanju trajnih i sistemskih reš¡enja, kojima se stvaraju uslovi za ekonomski prosperitet, rad i stvaralaštvo dokumentarista u Srbiji, kao i za održiv razvoj nezavisne produkcije dokumentarnih filmova.

U partnerstvu sa Filmskim centrom Srbije, a uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i evropskih partnera, DOKSRBIJA organizuje trening programe podizanja kapaciteta u oblasti produkcije dokumentarnih filmova u Srbiji, promoviše domaće autore u zemlji i svetu, podstiče saradnju i sa javnim medijskim servisom u zemlji kroz otkup filmova i sl.

Svojom aktivnošću udruženje nastoji da pomogne Filmskom centru Srbije da izdvajanja za sufinansiranje dokumentarnih filmova u Srbiji približi evropskom standardu, te da pomogne pozicioniranje domaćih producentskih kuća posvećenih dokumentarnom filmu kao važnih aktera na regionalnoj sceni.