Vesti

DOKSrbija@Martovski: Razgovor o autorskim pravima filmskih autora

U petak 14. maja od 16 časova, biće održan deo onlajn programa DOKSrbija@Martovski – radionice dokumentarnog filma, koji je tokom trajanja 67/68. Martovskog festivala odložen zbog nepredviđenih okolnosti. O autorskim pravima filmskih autora i kako ih ostvariti u Srbiji govoriće Stefan Gelineo, direktor UFUS-AFA, Miloš Škundrić, reditelj i Miloš Ivanović, producent.

Read more

Dodeljene nagrade 67/68. Martovskog festivala

U Domu omladine Beograda večeras je održana svečanost povodom završetka 67/68. Martovskog festivala i dodele nagrada najboljim filmovima i autorima oba izdanja jednog od najstarijih evropskih festivala. Na početku ceremonije publiku su pozdravili Andreja Mladenović, pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala; Ivan Karl, sekretar sekretarijata za kulturu grada Beograda i Dejan Dabić, umetnički direktor Martovskog festivala.

Read more

Zbog epidemiološke situacije novi termin održavanja 67/68. Martovskog festival

Ovogodišnji dupli, 67. i 68. Martovski festival biće održan u novom terminu, od 19. do 25. aprila 2021. godine, zbog epidemiološke situacije u Srbiji i bezbednosti učesnika i posetilaca manifestacije.

Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović, koji je i predsednik Odbora Martovskog festivala, istakao je da su beogradske vlasti procenile epidemiološku situaciju i donele odluku o pomeranju termina održavanja duplog izdanja, 67. i 68. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma.

Prema njegovim rečima, program je spreman, ali zbog zdravstvene bezbednosti učesnika procenjeno je da festival treba odložiti i apelovao na sve građane da se pridržavaju mera i vakcinišu, kako bi mogli svi da se vratimo u normalne tokove života i pobedimo ovu pošast.

– Prošlogodišnji Martovski festival nije održan iz istih razloga, a ovogodišnje dvostruko izdanje bilo je planirano za termin od 22. do 28. marta – podsetio je Mladenović.

 

Gradski sekretar za kulturu Beograda Ivan Karl izjavio je danas TANJUG-u da će pored Martovskog festivala biti odložen i FEST, a novi termin održavanja ovog festivala je od 7. do 16. maja.

– Najvažnije je da festivali prođu sigurno i komforno za publiku, za sve goste koje eventualno budemo mogli da dovedemo i organizatore. Ni u jednoj galeriji, muzeju, pozorištu, bioskopu, biblioteci ili na festivalu nije zabeleženo nepoštovanje mera. Upravo su to mesta koja koja nemaju slučaje zaražavanja posetilaca i statistički gledano spadaju u najsigurnija – istakao je Karl.

SRPSKA PREMIJERA KRATKOG FILMA JORGOSA LANTIMOSA NA MARTOVSKOM FESTIVALU!

U okviru 67/68. Martovskog festival domaća publika imaće ekskluzivnu priliku da pogleda kratki igrani film „Nimic“, čuvenog reditelja  Jorgosa Lantimosa (Yorgos Lanthimos).

„Nimic“ (Nemačka / UK / SAD, 2019. / 11’ 35’’), koji će na Martovskom imati srpsku premijeru, govori o susretu profesionalnog čeliste sa nepoznatom ženom u metrou, koji će imati neočekivane i dalekosežne posledice po njegov život.

Read more

Duplo izdanje Martovskog festivala 2021. godine

Odbor Martovskog festivala, na osnovu obaveštenja Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, doneo je odluku da se ovogodišnje, 67. izdanje ove manifestacije održi sledeće godine, uz 68. Martovski festival.

Planirano je da duplo izdanje Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma bude održano u drugoj polovini marta 2021. godine, a u njega će ući kompletna selekcija ovogodišnjeg, kao i selekcija narednog festivala. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Više informacija o objavljivanju konkursa za takmičarski program 68. Martovskog festivala biće objavljeno uskoro.