Tanakini mostovi 

Republika Srpska, BiH / 2018. / 31’ 16” / Dokumentarni 

Scenario i režija: Snježan Lalović

Kazuo Tanaka je iz Japana u Jugoslaviju došao 1961, upravo u vreme kad je objavljeno da je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost. Nije ni sanjao da će kasnije na japanski jezik prevoditi Andrića, Njegoša i mnoge druge srpske pisce. U Jugoslaviji je stekao prijatelje sa kojima je zadržao kontakt i po povratku u Japan. Svoje mostove gradio je i sa prijateljem Hiošijem Jamasakijem Vukelićem – napravili su prvi japansko-srpskohrvatski rečnik. Na Balkan se vratio 2003. nakon pročitane reportaže u japanskim novinama o Likovnom saborovanju u Višegradu u vreme rata u BiH. Njegova veza sa Jugoslavijom nije prestala ni nakon smrti. Tokio, Beograd i Višegrad postali su trajni čuvari njegovog pepela.

 

Snježan Lalović 

Rođen je 1960. godine u Sarajevu, gde je na Fakultetu političkih nauka završio žurnalistiku. Magistrirao je na Filozofskom fakultetu na Palama, gde živi i radi od 1992. Učestvovao je u stvaranju Srpskog radija i Srpske televizije, a realizovao je više od 400 dokumentarnih emisija na RTRS. 

Dokumentarni filmovi nagrađivani su mu na međunarodnim festivalima u Beogradu, Budimpešti, Serpuhovu, Istočnom Sarajevu, Atini, Banji Koviljači, Sergejevom Posadu…

Radi kao direktor Kinoteke Republike Srpske.