Poslednji YU filmski romantik 

Crna Gora / 2019. / 52’ / Dokumentarno-igrani 

Scenario i režija: Radoslav T. Stanišić 

Producent: Predrag Vukčević

Radomir Bajo Šaranović, crnogorski, srpski i jugoslovenski pozorišni, televizijski i filmski reditelj, scenarista, profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu. 

Rođen je 4. decembra 1937. u selu Kosić, zaseok Kosovi Lug, kod Danilovgrada, Crna Gora. Umro je u Beogradu, 9. septembra 2001, u 63 godini života. 

Poslednji jugoslovenski filmski romantik.

U Šaranovićevom stvaralaštvu, pored dugometražnih igranih filmova „Svadba“ i „13 jul“, izdvajaju se i kratkometražni igrani filmovi, za koje je napisao preko dvadeset scenarija. Režirao je značajne i zapamćene TV drame, pozorišne predstave. 

Kao gostujući predavač odlazio je na mnoge svetske filmske škole. Tokom bogate profesorske karijere, vrhunskim predavanjima u kojima je neposredno povezivao teoriju i praksu, odnegovao je mnoge generacije filmskih reditelja, birajući ih među najvećim imenima jugoslovenskog filma.

Uticao je na kvalitet filmova koji su stvarani na Fakultetu dramskih umetnosti – kao mentor sa umjetničke i stručne strane, ali i kao profesionalni reditelj, koji je svoja poslovna poznanstva koristio da studentima pomogne u prvim profesionalnim koracima. Utemeljio je putokaz i kreativni pravac mnogim generacijima filmskih reditelja. 

Profesor Šaranović je, kao prorektor Univerziteta umetnosti od 1989, a onda i kao ministar kulture Srbije od 1990. godine, omogućio prvi  fond za kinematografiju. 

Bio je tvorac i direktor Evropske filmske letnje škole SILEKT, Asocijacije visokih filmskih škola.

 

 

Radoslav T. Stanišić 

Rođen je u Podgorici. Studirao režiju u Pragu, diplomirao 2000. godine na FDU. Filmski i TV reditelj, od 2009. doktor dramskih umetnosti: odsek filmologija. 

Radi kao predavač na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Piše filmske kritike za crnogorski list „Dan“ i  filmski časopis „Filaž“ iz Niša. Zaposlen u RT Crne Gore, gde je režirao preko hiljadu TV emisija. Napisao je knjigu „Hrastovi koje ne obaraju: Ratko Đurović – Velimir Stojanović“. Za dosadašnji rad dobio je oko trideset nagrada i priznanja u zemlji i inostranstvu. 

Izdvojeno  iz filmografije

Autorski projekti: dokumentarna reportaža „Karlov most“, turističko-promotivni film „Moja Podgorica“ .

Dokumentarni filmovi (scenario, režija, produkcija): „Na kraju puta“, „Sudbina“, „Jaroslav Čermak i Crna Gora“, „Duhovna poetika Oca  Lazara“, „Visoki Hrastovi“, „Poslednji YU filmski romantik.“ 

Kratkometražni igrani filmovi (scenario i režija): „Jednostavna akcija“, „Lopovi“, „Djevojka u plavoj haljini“, „Profesionalac“, „Izabranik“.

 

*Beogradska premijera