Omaž: Zdravko and Ranka Velimirović

Povodom 90 godina od rođenja reditelja i scenariste, dugogodišnjeg profesora i dekana FDU u Beogradu,  Zdravka Velimirovića i 80 godina od rođenja Ranke Velimirović, dokumentariste i producenta.


 

„Umir krvi“, r: Zdravko Velimirović (1971. / 48′) 

Film o krvnoj osveti i pokušajima da se taj običaj prekine.

Zlatna medalja, Jugoslovenski festiva dokumentarnog filma 1972.

Specijalna nagrada na Festivalu u Lajpcigu

Jugoslovenska kandidatura za Okara

 


„Mediala – Tajna večera“, r: Zdravko Velimirović (1969. / 8′)

Film o osam slavnih srpsko- jugoslovenskih slikara koji su stvarali u Parizu  


 

„Besmrtni poručnik u smrti sa osmijehom“, r: Ranka Velimirović (2006. / 56′)

Film o heroju Aprilskog rata, poručniku Jugoslovenske Kraljevske vojske Božidaru Žugiću, koji se silovito suprotstavio najezdi fašista i svesno žrtvovao život 1941, braneći zemlju i čast vojske i naroda.


foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Zdravko Velimirović  (1930-2005)

Reditelj, scenarista, publicistaakademik. Bio je redovni profesor filmske režije i dekan Fakulteta dramskih umetnosti  (1976- 1996). Završio je Akademiju za pozorište, film, radio i TV u Beogradu, dalje se usavršavao u Parizu na poznatoj akademiji IDHEC. Režirao je dokumentarne, televizijske i radio drame, kao i 8 igranih filmova u zemlji i inostranstvu. Dobio je veliki broj nagrada i priznanja, među kojima je i Povelja za vidan doprinos svetskoj kinematografji, Saveza filmskih stvaralaca Ruske Federacije (2001). Njegovi filmovi su predstavljali jugoslovensku kinematografiju na mnogim internacionalnim filmskim festivalima (Kan, Venecija, San Sebastijan, Rio…). Bio je član žirija Jugoslovenskog festivala dokumentarnog filma kao i drugih domaćih i međunarodnih festivala.

 


foto: privatna arhiva
foto: privatna arhiva

Ranka Velimirović (1940-2020) 
Filmski i TV producent, reditelj i dokumentarista. Filmsku karijeru i rad na filmu započela je 1963, radeći sa suprugom Zdravkom na velikim filmskim projektima. Gotovo šest decenija posvetila je filmskoj umetnosti i kulturi uopšte, kao kreativni saradnik u realizaciji značajnih kinematografskih ostvarenja negdašnje Jugoslavije. Kao osnivač producentske kuće Libra film, u svojstvu producenta i autora realizovala je 44 dokumentarna filma, koji su višestruko nagrađivani na domaćim i međunarodnim filmskim festivalima i predstavljaju svojevrsnu kulturno-istorijsku baštinu Srbije i Crne Gore. Bila je član Udruženja filmskih umetnika, kao i predstavnik Srbije u međunarodnim žirijima na festivalima dokumentarnog filma.