Novi talas – 40 godina posle / Novi val – 40 godina nakon 

Hrvatska, Srbija / 2021. / 101’ / Dokumentarni 

Režija: Nikola Knežević & Olga Kepčija

Scenario: Nikola Knežević

Učesnici: Srđan Gojković, Zdenko Kolar, Srđan Sacher, Darko Rundek, Vlada Divljan, Dušan Kojić, Siniša Škarica

Produkcijska kuća: CMC televizija

Croatia Records, kao izdavačka kuća koja je objavila najveći broj novotalasnih izdanja, ove godine slavi 40 godina novog talasa. Godišnjicu prate mnoga zanimljiva izdanja i reizdanja, a fokus je na četiri vinila, bisera novog talasa: prvi albumi Električnog orgazma i Haustora,  jedini album Šarla akrobate i Paket aranžman kompilacija, koja je bila zaslužna za procvat novog talasa u bivšoj Jugoslaviji. U saradnji sa CMC televizijom snimljen je dokumentarni film sa velikim brojem relevantnih sagovornika, o jednom od najbriljantnijih muzičkih razdoblja u istoriji naših prostora.

 

Nikola Knežević 
Studije organizacije i informatike napušta da bi se posvetio muzici i radiju, gde karijeru gradi prvo kao voditelj i DJ, a zatim i kao novinar i muzički urednik. S lokalnog radija u rodnim Okučanima radijski put nastavlja u Novoj Gradiški, pa u Slavonskom Brodu. Sa prijateljima 2017. osniva muzički portal Music Box, gde je glavni urednik, muzički i filmski kritičar. Krajem iste godine postaje muzički urednik u diskografskoj kući Croatia Records. Radi na mnogobrojnim izdanjima, novim studijskim ili kompilacijskim, te na reizdanjima nekih od kultnih albuma u istoriji diskografije. 

 

 

 

 

Olga Kepčija 
Novinar, voditelj i muzički urednik. Na Radio Beogradu 202 najpre je radila kao novinar u informativi, pa interesovanja prebacuje na muziku: od 2001. uređuje emisiju Demo ekspres i vodi Hit nedelje. Kao autor i voditelj potpisuje emisiju Linija za rokenrol (2006-2014), a od 2008. priređuje godišnji izbor najboljih domaćih i ex-YU rok izvođača, Rok godišnjak. Sa Vladimirom Jankovićem Džetom organizovala je preko 400 emisija i koncerata širom Srbije – Karavan 202. Jedna je od pokretača takmičarskog festivala mladih i neafirmisanih rok grupa, Demo masters. Dobitnica Godišnje nagrade RTS-a. 

 

 

 

 

*Svetska festivalska premijera