Izbor filmova: Zagreb film 

Zagreb film – Kuća animiranog filma

Osnovan od strane Društva filmskih radnika Hrvatske 1953, Zagreb film se specijalizovao za dokumentarne i kratkometražne igrane filmove, s kojima će 1960-ih godina postati poznat na svetskim filmskim festivalima. Studio za crtani film ustanovljen je 1956. i od tada počinje nezaustavljiv uspon proizvodnje zagrebačke umetničke animacije, sa kadrovima iz prethodnog perioda (Dušan Vukotić, Nikola Kostelac, Vjekoslav Kostanjšek…) i novim snagama (Vatroslav Mimica, Branko Ranitovic, Pavao Štalter…). Zahvaljujući umetničkoj filmskoj animaciji ova kuća uskoro će postići svetsku filmsku slavu, a zagrebački animirani filmovi osvojiti bezbroj nagrada i priznanja na međunarodnim festivalima (između ostalog, Dušan Vukotić je 1962. osvojio nagradu Američke filmske akademije s filmom „Surogat“, kao prvi neamerički dobitnik Oskara).

Zagreb film je realizovao i četiri crtanofilmske serije: „Hound for Hire“, „Inspektor Maska“, „Profesor Baltazar“ i „Leteći medvjedići“.  

Animafest Zagreb, osnovan 1972. odlukama ASIFA-e, produkcijske kuće Zagreb film i Grada Zagreba, drugi je najstariji filmski festival u potpunosti posvećen animaciji i jedna od četiri najveće svetske smotre animiranog filma. 

Odrasti u malo drvo (2019, 05’ 40’’)

Režija, scenario i montaža: Noemi Ribić


Collonello Futurista (2019, 18’ 45’’)

Režija, scenario i montaža: Vladislav Knežević


Iris (2020, 08’ 14’’)

Režija, scenario, animacija, ilustracije: Lucia Bužančić


Jež Bodljikavko (2020, 06’47’’)

Scenario i režija: Tihoni Brčić


Izvan sebe (2019, 02’42’’)

Režija, scenario i montaža: Stella Hartman