Izbor filmova: Kinoteka Severne Makedonije 

Kinoteka Severne Makedonije je kulturna ustanova od nacionalnog značaja osnovana 1974, a svoj zvanični rad započela je 1976. Bavi se prikupljanjem, čuvanjem, katalogizacijom, istraživanjem i prikazivanjem filmova i audio-vizuelnih materijala od naročitog umetničkog, kulturnog, naučnog, istorijskog i ostalog društvenog značaja, sa posebnim naglaskom na nacionalnu audio-vizuelnu kulturnu baštinu. Upravlja fondom od preko 16 000 filmskih kopija, preko 82 000 primeraka propagandnog materijala, fotografija i plakata, kao i preko 200 dužnih metara pisanih dokumenata. Ima specijalizovanu biblioteku sa preko 4 500 knjiga i međunarodnim časopisima o istoriji i teoriji filma. Kinoteka je 2011. započela dugoročni projekat digitalizacije i digitalne obnove nacionalne filmske baštine, čineći je lakšom dostupnom široj javnosti. Kinoteka je član Međunarodne federacije filmskih arhiva (FIAF) i Evropske asocijacije kinoteka (ACE).

 

DAE (1979. / 16’)

Režija: Stole Popovski

Isečak iz života Roma posvećen proslavi Đurđevdana.


Kalendar (1990. / 11’)

Režija: Meto Petrovski

Film se bavi temom nastanka živopisa u crkvi Svetog Đorđa u selu Staro Nagoričane koja prikazuje surov progon boraca za hrišćanstvo.


Golgota (1979. / 16′)

Režija: Meto Petrovski

Od pamtiveka se u Lesnovu, u zletovskom kraju, vodeničarski kamen pravi od stena iz okolnih planina. Proizvodnja tog kamenja, naročito prenos preko strmih uspona, pravi je sizifoski posao.


Granica (1962. / 12′)

Režija: Branko Ivanovski Gapo

Na osnovu prethodnog dogovora, granica između dve države, FR Jugoslavije (NR Makedonije) i Bugarske otvara se na jedan dan.


Likvidator (1983. / 15′)

Režija: Trajče Popov

Jednom čoveku je poveren zadatak da likvidira fabriku azbesta „Bogoslovec“ u istoimenom selu.