Izbor filmova: AJB DOC Film Festival

Al Džazira je pokrenuta 1996. kao prvi nezavisni arapski informativni kanal u svetu. Deset godina kasnije, pokrenut je program na engleskom, a u novembru 2011. i program na Balkanu. Al Džazira Balkan je u vlasništvu Al Džazira medijske mreže – multimedijskog i multinacionalnog konglomerata koji u svom vlasništvu ima sve kanale vesti Al Džazire, nekoliko specijalizovanih programa (od dokumentarnih do dečijih), kao i mrežu globalnih prestižnih sportskih programa. Informativni programi trenutno poseduju 82 centra širom sveta, što ovu mrežu čini najvećom na svetu posle Bi-Bi-Sija.

Od 2018, u saradnji sa Al Džazira medijskom mrežom i medijskim institutom, Al Džazira Balkan organizuje međunarodni festival dokumentarnog filma AJB DOC. Na Martovskom festivalu biće prikazana dva filma nastala u koprodukciji Al Džazira Balkan i kuće Brand Me (Bosna i Hercegovina), nagrađena na ovom festivalu.

 

Sve sa voljom / A Feat Of Perseverance

  1. / 48’ 38” 

Režija: Nerminka Emrić

Nagrada publike za najbolji dokumentarni film, AJB DOC festival 2019. 

Heroj prošlog vremena Marin Radulj, u komunističkoj Jugoslaviji poznat kao „Titan s otoka Mljeta“, je svojim rukama, uz pomoć supruge Nike, prokopao stenu dugu 96 metara zbog osiguranja poljoprivrednog zemljišta. Ova priča slavi čoveka, čuvajući od zaborava fragmente prošlog vremena nepojmljivog novim generacijama. 

*Srpska premijera


Komšije / Neighbours

  1. / 29’

Režija: Nerminka Emrić

Nagrada za najbolji film selekcije AJB Prikazuje, AJB DOC festival 2020. 

Skoro tri decenije nakon što su njihovi životi okrenuti naopačke usled najbrutalnijeg sukoba u Evropi još od Drugog svetskog rata, stanovnici istočne Bosne, među kojima su mnogi bili izbeglice, i njihove prve komšije s druge strane granice sa Srbijom, iznova svedoče ljudskoj patnji. Ovoga puta oni koji pate pred njihovim očima su migranti i izbeglice, koji beže od progona i rata u svojim dalekim domovima. 

*Srpska premijera

 

Nerminka Emrić

Diplomirani politolog, novinar-istraživač, rediteljka. Radila na BiH televiziji, Federalnoj televiziji, na Televiziji Sarajevo, u Centru za istraživačko novinarstvo. Osniavač Brand Me Produkcije. Autorka tri dokumentarna filma.