DOKUMENTI PRAŠKE ŠKOLE 

Posle Aleksandra Saše Petrovića, koji je bio poratni student na FAMU u Pragu i studije prekinuo 1948. nakon rezolucije IB, prvi studenti iz tadašnje SFRJ na ovoj prestižnoj filmskoj školi bili su Srđan Karanović i Goran Marković, koji su počeli da pohađaju FAMU 1965. godine. Navršilo se 55 godina od trenutka kada ih je Goranov otac Rade ostavio u Pragu, seo u auto i otišao. Tako počinje istorija „Praške škole“ koja, kako se slažu svi njeni „predstavnici“  i kako je Goran Marković eksplicitno naveo u naslovu svoje prve knjige – ne postoji!

Posle njih dvojice došli su Lordan Zafranović, Rajko Grlić, Goran Paskaljević, Živko Zalar, Predrag Pega Popović, Viko Filač, te Emir Kusturica. Da pomenemo samo najpoznatije.

Po povratku u zemlju samoupravnog socijalizma, a pre svojih prvih igranih ostvarenja, svi ovi autori su ostvarili značajne opuse dokumentarnih i kratkih igranih formi, pretežno u produkciji tadašnjih republičkih televizijskih kuća, te nekoliko Filmskih radnih zajednica.

Ovaj, pomalo zaboravljeni, deo njihovog stvaralaštva i okrugla godišnjica njihovog odlaska u Prag, povod su za retrospektivu u okviru 67/68. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma. Da se stariji podsete, a mlađi upoznaju sa skrajnutim delom opusa autora koji su danas, uglavnom, poznati po svojim dugometražnim igranim ostvarenjima.

Milan Nikodijević

reditelj i scenarista, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu

 

Jedna slika priču priča 

  1. / 8’ 22’’

Autor: Milan Nikodijević

Produkcija: ŠTAP & KANAP PRODUCTION i ARBOS

Kratki zapis o poznatoj fotografiji mrtvog Jana Palaha koju je snimio Predrag Pega Popović 1969. godine. Deo istraživanja za dugometražni dokumentarni film „Zima jednog proleća“, koji je u fazi snimanja.


Mi iz Praga // 1967. / 29’

Režija: Rajko Grlić


Kome je bog stvorio bradu // 1972. / 30’

Režija: Goran Marković


Mala Neda // 1969. / 30’

Režija: Srđan Karanović


Dan i noć – Pjaca // 1966. / 15’

Režija: Lordan Zafranović


Pan Hrstka // 1969. / 10’

Režija: Goran Paskaljević


Legenda o lapotu // 1972. / 27’

Režija: Goran Paskaljević


Klub usamljenih srca // 1969. / 30’

Režija: Srđan Karanović


Pitka voda i sloboda 2 i 3 // 1987. / 1999. / 20’

Režija: Rajko Grlić


U pravcu početka // 1970.  / 12’

Režija: Dejan Đurković