Izbor filmova: Zagreb film 

Zagreb film – Kuća animiranog filma

Osnovan od strane Društva filmskih radnika Hrvatske 1953, Zagreb film se specijalizovao za dokumentarne i kratkometražne igrane filmove, s kojima će 1960-ih godina postati poznat na svetskim filmskim festivalima. Studio za crtani film ustanovljen je 1956. i od tada počinje nezaustavljiv uspon proizvodnje zagrebačke umetničke animacije, sa kadrovima iz prethodnog perioda (Dušan Vukotić, Nikola Kostelac, Vjekoslav Kostanjšek…) i novim snagama (Vatroslav Mimica, Branko Ranitovic, Pavao Štalter…). Zahvaljujući umetničkoj filmskoj animaciji ova kuća uskoro će postići svetsku filmsku slavu, a zagrebački animirani filmovi osvojiti bezbroj nagrada i priznanja na međunarodnim festivalima (između ostalog, Dušan Vukotić je 1962. osvojio nagradu Američke filmske akademije s filmom „Surogat“, kao prvi neamerički dobitnik Oskara).

Read more

Izbor filmova: AJB DOC Film Festival

Al Džazira je pokrenuta 1996. kao prvi nezavisni arapski informativni kanal u svetu. Deset godina kasnije, pokrenut je program na engleskom, a u novembru 2011. i program na Balkanu. Al Džazira Balkan je u vlasništvu Al Džazira medijske mreže – multimedijskog i multinacionalnog konglomerata koji u svom vlasništvu ima sve kanale vesti Al Džazire, nekoliko specijalizovanih programa (od dokumentarnih do dečijih), kao i mrežu globalnih prestižnih sportskih programa. Informativni programi trenutno poseduju 82 centra širom sveta, što ovu mrežu čini najvećom na svetu posle Bi-Bi-Sija.

Read more

Sloboda 

Bosna i Hercegovina / 2020. / 53’ / Dokumentarni 

Scenario i režija: Boris Balta

Produkcija: Boris Balta, Aid Berbić, Ajša Balta

Produkcijska kuća: RSD Sloboda, Magic Factory, Eventus

Read more

Sedam hiljada duša 

Češka / 2020. / 58’ 50” / Dokumentarno-igrani 

Režija: Sanjin Mirić

Produkcija: Sanjin Mirić, Jelena Ćirić, Petr Bergman

Glume i govore: Jelena Ćirić, Lordan Zafranović, protojerej Srđan Jablanović, Vid Luković, Milorad Luković, Zuzana Hruškova, Natali Želinska, Jan Rišavi 

Narator: Tihomir Stanić

Read more

Nun of Your Business

Hrvatska, Srbija / 2020. / 71’ / Dokumentarni 

Režija: Ivana Marinić Kragić

Scenario: Ivana Marinić Kragić, Ivana Vuković

Produkcija: Ivana Marinić Kragić, Miloš Ivanović

Uloge: Maruška Aras, Mia Anočić Valentić, Iva Mihalić, Ana Maras Harmander, Sanja Milardović, Jadranka Elezović, Asja Jovanović, Vlasta Ramljak

Produkcijska kuća: Marinis Media (HR), Set Sail Films (SRB)

Read more

Erik 

Hrvatska / 2020. / 78’ / Dokumentarni 

Scenario, režija, kamera, montaža, produkcija: Danilo – Lola Ilić

Koprodukcija: Anna Gaspotić, Studio Lux

Glavni lik: Erik Balija

Read more

Izbor filmova: Kinoteka Severne Makedonije 

Kinoteka Severne Makedonije je kulturna ustanova od nacionalnog značaja osnovana 1974, a svoj zvanični rad započela je 1976. Bavi se prikupljanjem, čuvanjem, katalogizacijom, istraživanjem i prikazivanjem filmova i audio-vizuelnih materijala od naročitog umetničkog, kulturnog, naučnog, istorijskog i ostalog društvenog značaja, sa posebnim naglaskom na nacionalnu audio-vizuelnu kulturnu baštinu. Upravlja fondom od preko 16 000 filmskih kopija, preko 82 000 primeraka propagandnog materijala, fotografija i plakata, kao i preko 200 dužnih metara pisanih dokumenata. Ima specijalizovanu biblioteku sa preko 4 500 knjiga i međunarodnim časopisima o istoriji i teoriji filma. Kinoteka je 2011. započela dugoročni projekat digitalizacije i digitalne obnove nacionalne filmske baštine, čineći je lakšom dostupnom široj javnosti. Kinoteka je član Međunarodne federacije filmskih arhiva (FIAF) i Evropske asocijacije kinoteka (ACE).

Read more

DOKUMENTI PRAŠKE ŠKOLE 

Posle Aleksandra Saše Petrovića, koji je bio poratni student na FAMU u Pragu i studije prekinuo 1948. nakon rezolucije IB, prvi studenti iz tadašnje SFRJ na ovoj prestižnoj filmskoj školi bili su Srđan Karanović i Goran Marković, koji su počeli da pohađaju FAMU 1965. godine. Navršilo se 55 godina od trenutka kada ih je Goranov otac Rade ostavio u Pragu, seo u auto i otišao. Tako počinje istorija „Praške škole“ koja, kako se slažu svi njeni „predstavnici“  i kako je Goran Marković eksplicitno naveo u naslovu svoje prve knjige – ne postoji!

Read more