67/68. Martovski festival od 19. aprila u Domu omladine Beograda

Zajedničko izdanje 67. i 68. Martovskog festivala, Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, biće održano od 19. do 25. aprila u Domu omladine, a u takmičarskom programu biće ukupno 95 filmova, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Foto: Beoinfo

 

Pomoćnik gradonačelnika Beograda i predsednik Odbora Martovskog festivala Andreja Mladenović rekao je da će ovogodišnja dva festivala biti posvećena kompozitoru Zoranu Simjanoviću koji je nedavno preminuo, a povodom odluke Odbora festivala, koji je trebalo da bude održan prošle godine, da njemu bude dodeljena nagrada za životno delo.

– Kako festival nije održan prošle godine, logično je da tu nagradu dodelimo na ovom festivalu. Izgubili smo divnog čoveka i velikog stvaraoca u svakom smislu, to je veliki gubitak za srpsku kulturu uopšte – istakao je Mladenović.

On je podsetio da je prošle godine 67. Martovski festival odložen, te da je ovogodišnji prvobitno najavljen za mart, međutim strože mere Kriznog štaba i uredbe Vlade Srbije ograničavale su mogućnost održavanja manifestacija. Smatrali smo, dodao je Mladenović, da ne bi bilo dobro da se festival prekida na dva dana i da se potom nastavi tokom radne nedelje.

– Očekujemo da festival bude otvoren u ponedeljak i nadam se da ćemo uspeti, u skladu sa merama koje su propisane i kojih ćemo se striktno pridržavati, da festival uspešno održimo. Odbor je zajedno sa Domom omladine i umetničkim direktorom pripremio sve što je bilo neophodno da se festival održi. Ljubiteljima dokumentarnog, kratkog igranog i animiranog filma omogućićemo da uživaju u projekcijama, a stvaraocima, ukoliko zasluže i budu izabrani, da dobiju nagrade. Mislim da je naš festival po tome jedinstven, jer imamo i strukovne nagrade. Na taj način posebno nagrađujemo one koji učestvuju u stvaranju filma, a pre svega mislim na mlade autore kojima je prisustvo na festivalu možda neki prvi korak u daljem filmskom radu. Nadam se da će festival nastaviti da daje doprinos i omogućava mladim autorima da budu poznatiji javnosti i da im daje podstrek za dalji rad i stvaranje – naglasio je Mladenović.

On je pozvao publiku u Dom omladine i apelovao da poštuju mere i budu odgovorni prema sebi i drugima.

Mladenović je zahvalio svima koji učestvuju u organizaciji i obezbeđivanju uslova da se festival održi, među kojima su Ministarstvo kulture, Filmski centar, Sekretarijat za kulturu i kompanija Lukoil.

Foto: Beoinfo

Vršilac dužnosti direktora Doma omladine Nenad Dragović rekao je da će festival ove godine imati nesvakidašnje duplo izdanje, zbog poznatih okolnosti.

– Iza nas je teška godina, u znaku i u senci globalne pandemije koja je omela redovan rad institucija kulture i održavanje brojnih manifestacija u zemlji. Zato ove godine imamo višestruku odgovornost prema učesnicima, publici i našem osnivaču da zadržimo umetnički i produkcioni kvalitet na najvišem nivou, da se pobrinemo da sve zaštitne mere budu sprovedene, ali i da pokažemo da je održavanje kulturnih manifestacija u skladu sa poštovanjem propisa ipak moguće i važno zarad kontinuiteta života i duhovnog zdravlja svih nas – naglasio je Dragović i dodao da Dom omladine sprovodi sve propisane mere u cilju suzbijanja cirkulacije korona virusa. Nošenje zaštitne maske je obavezno, u prostoru postoje dezo barijere i sredstva za dezinfekciju ruku, vodi se računa o fizičkoj distanci i maksimalnom broju posetilaca, a sale se dezinfikuju pre i posle svakog programa.

Umetnički direktor Martovskog festivala Dejan Dabić rekao je da je Zoran Simjanović naš najveći filmski kompozitor, te da nagradu za životno delo dobija za deo opusa koji je manje poznat, a to su kratki filmovi, dokumentarci i animirani filmovi.

Govoreći o konceptu festivala, Dabić je rekao da se opredelio za koncept kakav je Martovski festival nekada bio, a to je da u programskim celinama iz svake kategorije bude po nešto.

– To znači da u programskim celinama imamo malo animacije, ekperimentalnih  i kratkih igranih filmova, dokumentaraca. U takmičarskom programu 67. festivala imamo ukupno 54 filma, a za 68. festival odabran je 41 film. Osim toga imamo i prateće programe, koji nisu takmičarski, a to su domaća, regionalna i svetska panorama – naveo je Dabić.

*************************

67/68. MARTOVSKI FESTIVAL

Od 19. do 25. aprila 2021. // Dom omladine Beograda     

Jedan od najstarijih filmskih festival u Evropi i svetu ove godine trajaće duže – 7 dana, a publici će predstaviti bogat filmski program u nekoliko nacionalnih takmičarskih kategorija: dokumentarni film do i preko 50 minuta, eksperimentalni film i video art, animirani film i kratki igrani film – kategorija za koju postoji i međunarodna selekcija. Biće prikazana kompletna prošlogodišnja takmičarska selekcija, kao i filmovi odabrani u takmičarski program na osnovu novog konkursa. Takođe, biće dodeljene festivalske nagrade i za 67. i za 68. izdanje festivala.

Pored takmičarskog,  Martovski festival imaće tradicionalno i bogat revijalni filmski program podeljen u celine „Svetska panorama“, „Regionalna panorama“ i „Domaća panorama“. Publika će imati priliku da pogleda filmove koji su pobednici velikih svetskih festivala, domaće, regionalne i svetske premijere, dela značajnih domaćih i međunarodnih autora, kao i selekcije ostvarenja sa značajnih evropskih festivala kratkometražnog filma u Klermon Feranu, Drami i Berlinu.

Cena ulaznica ostaje ista je kao i do sada –  200 dinara, dok studenti filmskih akademija uz indeks mogu besplatno da posećuju projekcije.

 

Tekst: Beoinfo / DOB